Hírek

Legfrissebb híreink
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2018. 04. 03.
LEGYEN TISZTA A FŰTÉSI RENDSZERE!
Az elkoszolódott, szennyezett fűtési rendszernek nagyon sok hátulütője van. Idő előtt tönkremegy a kazán, a rossz fűtővíz áramlás miatt rosszul működnek a radiátorok, ennek következtében drágább lesz a fűtés. Előbb-utóbb elzáródások alakulnak ki, egy-egy radiátor nem fűt. Hogy elejét vegyük vagy megoldjuk ezt a súlyos problémát, át kell mosatni, tisztíttatni a fűtési rendszert.
Szennyezett víz a fűtésrendszerben?
El sem tudjuk talán képzelni, mennyire szennyezett víz kering a radiátorainkban, átlátszatlan, koromfekete, iszapos, olajos, vízköves ezek talán a legjobb szavak az elkoszolódás mértékére. A kosz az évek során lerakódik, a legmelegebb, és legérzékenyebb helyen, a kazánban szinte belekövesedik. Ennek következtében csökken a kazán hatásfoka, több gázt fogyaszt, végső esetben ledugul. Ilyenkor már csak a savazás segíthet – ha segíthet -, rosszabb esetben cserélni kell a kazán hőcserélőjét, amely több százezres kiadás. De a szennyeződések a radiátorok működésére is károsan hatnak, csökkentik a hőleadást, sőt bizonyos esetekben annyira eldugítják a járatokat, hogy a fűtőtestek részben vagy egészben hidegek maradnak. Ilyen esetekben a fűtési rendszer teljes és szakszerű átmosása lehet csak a megoldás!
Mit jelent a fűtési rendszer mosása?
A szakszerű rendszermosás azt jelenti, hogy a fűtési rendszerre egy magas nyomású készüléket csatlakoztatunk, mellyel a tisztító folyamatot végezzük. A nagy nyomás az agresszíven letapadt szennyeződéseket is képes felszakítani, fellazítani, anélkül, hogy a fűtési rendszer, illetve a kazán károsodna. Ezen felül olyan tisztítószert adagolunk a fűtési rendszerbe, amelyek oldják a vízköveket, az olajos szennyeződéseket, a vas és kalcium alapú lerakódásokat. Ezek a tisztítószerek biológiailag lebomlók, így egyáltalán nem mérgezők. Nincs szükség tehát a radiátorok leszerelésére, a hőcserélők savazására, tisztán, gyorsan, olcsóbban és lényegesen precízebben tudjuk a rendszermosó készülékkel átmosni a fűtési rendszereket, mintha egyesével szerelnénk le a radiátorokat.
Kinek van rá szüksége?
Mindenkinek. Fontos lenne az új fűtési rendszereket is alaposan átmosni. A radiátorok, a padlófűtés szerelésénél rengeteg szennyező anyag kerül a fűtésrendszerbe. Sorja, tömítő, ragasztóanyagok, folyasztószerek, építési törmelék, amelyek a későbbiek során idő előtt tönkretehetik a több százezer forintos kazánt. Ezen kívül a radiátorok belseje olajjal kezelt, az olajemulzió eltávolítása is döntő fontosságú, mielőtt fűteni kezdenénk.  A fűtési rendszer átmosása megelőzi ezt a problémát. A nagyobb értékű, csúcsminőségű kazánoknál már a garancia feltétele a szakszerű rendszermosás megléte.
A régi fűtési rendszereket legalább 5 évente át kellene mosatni. Hiába zárt a fűtési rendszer, az évek során a hálózati vízből sokszor kell a rendszerre rátölteni. Ilyenkor a friss vízzel vízkő, és oxigén is érkezik a rendszerbe, amely korróziót is okoz. A szennyezőanyagok csak gyűlnek, és a rendszermosás hiányában a legváratlanabb pillanatban, akár télvíz idején, akár ünnepekkor okozzák a problémát. Célszerű tehát mindezt megelőzni.
Laus Deo. © LACUS - 2017-2021.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz